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Angst+Pfister GmbH (Datenanbieter)

HITEC® DW EPDM 70.503-00 (Ethylene-propylene-diene rubber)

Elastomer with good resistance to hot water and vapour as well as UV and ozone.

Symbolbild

Anwendungsgebiete sealing
Farbe
  • black
alternative Namen
  • Werkstoffnummer: EPDM 70.503-00
  • Abkürzung: EPDM

Physikalische Eigenschaften

Name Wert Sollbereich Bemerkung Messverfahren und -bedingungen
Dichte 1.18 g/cm³ 1.15 – 1.21 g/cm³ ISO 2781-A
Gewichtsänderung 1 % ISO 1817, Medium: Water; 70 h, 100 °C
0.5 % ISO 1817, Medium: Water / Ethyleneglycole 50:50; 70 h, 100 °C
-0.5 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 23 °C
-1.3 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 70 °C
-0.6 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 23 °C
-1.4 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 70 °C
-0.5 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 100 °C
-1 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 150 °C
Änderung des Volumens 1 % ISO 1817, Medium: Water; 70 h, 100 °C
0.5 % ISO 1817, Medium: Water / Ethyleneglycole 50:50; 70 h, 100 °C
-0.7 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 23 °C
-2 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 70 °C
-0.9 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 23 °C
-2 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 70 °C
-0.5 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 100 °C
-1 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 150 °C
Mechanische Eigenschaften
 
Druckverformungsrest 12 % ISO 815-A, 22 h, 150 °C
22 % ISO 815-A, 70 h, 150 °C
Shore-Härte (A) 70 Shore A 65 – 75 Shore A
Weiterreißwiderstand 28 N/mm ISO 34-1C
Zugdehnung beim Bruch 218 % ISO 37-Typ 1
Zugfestigkeit 15.5 N/mm² ISO 37-Typ 1
Änderung der Härte -1 Points ISO 1817, Medium: Water; 70 h, 100 °C
-1 Points ISO 1817, Medium: Water / Ethyleneglycole 50:50; 70 h, 100 °C
0 Points DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 23 °C
0 Points DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 70 °C
-1 Points DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 23 °C
0 Points DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 70 °C
1.5 Points ISO 188-B, Air aging; 70 h, 100 °C
3 Points ISO 188-B, Air aging; 70 h, 150 °C
Änderung der Zugdehnung beim Bruch -3 % ISO 1817, Medium: Water; 70 h, 100 °C
5 % ISO 1817, Medium: Water / Ethyleneglycole 50:50; 70 h, 100 °C
2 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 23 °C
2 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 70 °C
0 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 23 °C
3 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 70 °C
-7 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 100 °C
-16 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 150 °C
Änderung Zugfestigkeit 2 % ISO 1817, Medium: Water; 70 h, 100 °C
5 % ISO 1817, Medium: Water / Ethyleneglycole 50:50; 70 h, 100 °C
3 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 23 °C
12 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 336 h, 70 °C
6 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 23 °C
15 % DIN ISO 1817, Medium: Molykote 111; 672 h, 70 °C
3 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 100 °C
4 % ISO 188-B, Air aging; 70 h, 150 °C
Thermische Eigenschaften
 
Einsatztemperatur -57 – 150 °C Approximate value, dependent on the application
Kältesprödigkeitstemperatur bei Schlagbeanspruchung -60 °C ASTM D 2137-A
TR10 -47 °C ASTM D 1329

Chemische Eigenschaften

Name Wert Messverfahren und -bedingungen
chemische Beständigkeit ozone: Result: passed ISO 1431-1; Concentration: 100 pphm, Temperature: 40 °C, Duration: 72 h, Elongation: 100 %, Relative humidity during test: 72 %
Vernetzungsart peroxide

Freigaben

Regularium Bemerkungen Gültig bis
NSF 61 Drinking water: cold and hot up to 82 °C
AS/NZS 4020:2018 Drinking water
ACS (DGS/VS4 n°99-217 dated 12/04/1999) and (DGS/VS4 n°2000-232 dated 27/04/2000) Drinking water
D.M. 06/04/04 n°174 Drinking water
DVGW EN 681-1 WA-WB-WC-WD Drinking water
KIWA (BRL-K17504) cold and hot drinking water
UBA Conformity based on KTW-BWGL guideline Annex D drinking water cold and hot up to 85 °C, Product group P2 and P3
WRAS (BS 6920-1:2000 specification) Drinking water: cold and hot up to 85 °C
3-A Sanitary Standard N°18-03 Class II Food & Beverage
FDA 21 CFR 177.2600 a) - f) Food & Beverage
NSF 51 all food contact types up to 100°C
BfR XXI Category 4 (Migration test BfR XXI Category 3) Food & Beverage
D.M. 21/03/1973 (Migration test) Food & Beverage
Dlgs. 25.01.1992 n.108 Art.2 (ex. DPR 777/82 art 2) Food & Beverage, Complies with Arsenic content limits
LFGB §30/31 Food & Beverage
Regulation EC 1935/2004 (excl. article 15) Food & Beverage
EC Regulation 2023/2006 (GMP) Food & Beverage
SR 817.023.21 Food & Beverage
GB 4806.11-2016 (Migration test) Food & Beverage
USP Class VI Chapter <87> (In Vitro) Medical / Pharma
Chapter <88> (In Vivo) Medical / Pharma: 121 °C
DVGW CERT ZP 5101:2021-12 Oil & Gas: H₂ mean permeability 1049 (cm³ x mm) / (m² x 24 h x bar) / 23°C
PAH Class I (AfPS GS 2019:01) Others
RoHS in compliance
REACH in compliance

Hersteller

Angst+Pfister GmbH

Daten bereitgestellt von

Angst+Pfister GmbH

Haftungsausschluss

This information is based on our available data. These values are measured on standard test specimens and are within the normal tolerance range of material properties and do not represent guaranteed property values. Therefore they shall not be used for specification purposes. The customer is solely responsible for quality and suitability of material for his application. He has to test usage and processing prior to use. Angst+Pfister makes no guarantees for the suitability of the material for any given application and assumes no obligation or liability in connection with the information provided above.

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Letzte Aktualisierung: 13.05.2024
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